Jak rozpalić grilla w kilka chwil? Najlepsze tipy

Wielkimi krokami zbliża się wiosna a tym samym sezon na grillowanie. Marzymy o przyjęciu w ogrodzie, na łące, działce gdzie główną atrakcją  będzie grill. Planujemy menu i skrzętnie zapisujemy nowe przepisy. Pierwszy etap to rozpalenie grilla. A wiemy, że nie jest to łatwe. Każdy przeżył sytuację, gdy goście się schodzą, a grill nie chce się rozpalić. Dlatego tak istotne jest znalezienie odpowiedzi  na pytanie – jak rozpalić grilla w kilka chwil ? I poznanie  najlepszych tipów.

Jak rozpalić grilla –  paliwo

Do dyspozycji mamy węgiel drzewny, brykiety i ewentualnie drewno. Węgiel drzewny powstaje dzięki specjalnej obróbce drewna. Względnie łatwo go rozpalić. Można na nim grillować już po 15 minutach. Spala się jednak dość szybko i trzeba go systematycznie dokładać. Brykiet trudniej rozpalić i dopiero po 45 minutach osiąga temperaturę odpowiednią do grillowania. W ramach rekompensaty za to długo utrzymuje wysoką temperaturę i nie trzeba go uzupełniać. Do przygotowania grilla można też użyć drewno, ale tylko owocowe. Pozostałe gatunki, a szczególnie iglaste się nie nadają. Drewno owocowe jest trudne do rozpalenia ale daje za to potrawom głęboki smak i aromat

Jak rozpalić grilla –  akcesoria

Jeżeli jesteśmy „purystami grillowymi” to rozpalamy grilla przy użyciu jednej zapałki. Zbieramy suche gałązki i robimy w grillu małe ognisko. Dokładamy węgiel i wachlujemy złożoną gazetą. Tylko grill i my. Żadnych wspomagaczy. Taka postawa nie zdarza się jednak często. Rozpalenie grilla to dla wielu osób czynność frustrująca. Natychmiast potrzebujemy odpowiedzi na pytanie jak rozpalić grilla i co nam w tym pomoże.

Pomóc nam mogą rozpałki lub inaczej podpałki. Rynek oferuje je w postaci kostek lub płynu. Dają duży spokojny ogień. Są bezpieczne. Trzeba zrezygnować z gazet (bo farba drukarska jest trująca) i substancji łatwopalnych (bo zagrożenie pożarowe).

Konieczne i pomocne są też wszelkiego rodzaju „pogrzebacze” – szczypce i przesuwaki. Umożliwiają manewrowanie rozżarzonymi węglami. Przydadzą się też różnego rodzaju dmuchawy i wentylatory. No chyba, że wystarczy nam wachlarz lub gazeta. Coraz bardziej popularne stają się też specjalne kominy.

Jak rozpalić grilla w kilka chwil ? Najlepsze tipy

Każdy wielbiciel barbecue ma swoje wypracowane przez lata sposoby. Dla początkujących może to być jednak wyzwanie. Od czego zacząć ?

Ustawić grill na stabilnie twardej powierzchni. Najlepiej w miejscu osłoniętym od wiatru. Przygotować sobie wszystkie potrzebne narzędzia i akcesoria. I teraz w zależności od okoliczności i sprzętu jakim dysponujemy rozpalamy grilla.

Standardowo najpierw rozpalamy podpałkę w kostkach a na niej układamy niewielką ilość (10-15 bryłek) węgla lub brykietów. Lub w wersji z podpałką w płynie układamy węgle czy brykiety w stosik i polewamy podpałką w płynie. Czekamy cierpliwie aż żywy płomień zgaśnie a węgle pokryją się białym nalotem. Oznacza to, że osiągnęły odpowiednią temperaturę. Następnie rozprowadzamy żarzące się węgle po całej powierzchni i dosypujemy kolejną partię. Na tym etapie możemy wspomagać się dmuchawami czy wachlarzem. Cierpliwie czekamy aż wszystkie węgle pokryją się białym nalotem.

Ostatnio hitem ułatwiającym rozpalenie grilla są specjalne kominy, To metalowe pojemniki z rączką zapewniające doskonałą wentylację. Napełnione w 3/4 węglem stawia się na rozpalonej podpałce. Po chwili gdy węgle się już żarzą wysypuje się zawartość do grilla i dalej postępuje standardowo.


Zobacz także, jakie wybrać najlepsze palenisko ogrodowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.