Piekarnik gazowy czy elektryczny- który wybrać? Zalety i wady piekarników gazowych i elektrycznych

Wybór między gazowym a elektrycznym piekarnikiem może być jednym z najtrudniejszych dylematów w obliczu wyposażenia swojej kuchni. Zarówno modele jak i elektryczne będą dostępne w różnych rozmiarach i wiele z nich ma podobny wygląd i ergonomie użytkowania, więc jeśli chodzi o ważenie plusów i minusów dla każdego z oby typów, to naprawdę sprowadza się do wydajności, konserwacji oraz kosztu.

Piekarniki elektryczne będą zazwyczaj tańsze w zakupie początkowym niż model gazowy, a wiele z nich korzysta z inteligentnych funkcji, jednak takie modele są zasadniczo droższe. Debata na temat piekarnika gazowego i elektrycznego zależy także od tego, do czego najczęściej używasz tego urządzenia.

Charakter nagrzewania

Jeśli chodzi o nagrzewanie się, piekarniki elektryczne mogą być nieco wolniejsze, ale gdy już się nagrzeją, zapewniają równomierne ciepło w całym piekarniku. Piekarniki gazowe mogą nagrzewać się szybko, ale ponieważ pracują przy użyciu płomienia, ciężko tu o stabilną temperaturę.

Piekarniki gazowe będą najgorętsze u góry ze względu na wznoszące się ciepło, ale możesz także również użyć dolnej części piekarnika, aby stworzyć chrupiące wykończenie swoich potraw. Nie oznacza to jednak, że wszystkie potrawy będą nierównomiernie przyrządzone w piekarniku gazowym. Zamiast tego, trzeba będzie bardziej się postarać, aby obracać blachy i przesuwać potrawy w górę i w dół w piekarniku, aby wszystko było pieczone równomiernie i w tym samym czasie.

Piekarniki elektryczne, zwłaszcza te z technologią konwekcyjną, zapewnią bardziej równomierne ciepło w całym piekarniku. Konwekcja działa poprzez cyrkulację ogrzanego powietrza wokół piekarnika, dzięki czemu wszystkie strony jedzenia są równomiernie upieczone. Piekarniki elektryczne są również skuteczniejsze jeśli chodzi o pieczenie ciast. Dzieje się tak dlatego, że ciepło jest bardziej równomierne.

Regulacja temperatury

Piekarniki gazowe są zwykle preferowane przez profesjonalnych szefów kuchni, a to z powodu możliwości natychmiastowej regulacji ciepła. W takim piekarniku, będziesz w stanie szybko zmniejszyć płomień, a na płycie kuchenki jest to naprawdę przydatne. Podczas gdy najlepsze elektryczne płyty kuchenne nagrzewają się szybko, potrzeba znacznie więcej czasu, aby temperatura spadła, jeśli chcesz obniżyć ciepło. Oznacza to, że łatwo jest przypalić sosy lub zapobiec ich przywieraniu do dna patelni.

Łatwość czyszczenia

Jeśli chodzi o czyszczenie piekarnika, wiele nowoczesnych wersji jest obecnie dostępnych z funkcją czyszczenia parą. Dzięki temu usunięcie przypalonych zabrudzeń i resztek jedzenia wymaga zazwyczaj bardzo niewielkiego wysiłku. Jeśli chodzi o płyty kuchenne modele elektryczne mają tę zaletę, że mają gładką powierzchnię, którą można po prostu wytrzeć (chociaż, niektóre wymagają specjalistycznych rozwiązań czyszczących). Wersje gazowe wymagają, aby zdjąć ruszty i zadbać także, co jest bardziej czasochłonne.

Uruchamianie urządzenia

Piekarniki elektryczne są bardzo łatwe do włączenia. Większość z nich posiada pokrętło, które wystarczy przekręcić, aby ustawić żądaną temperaturę oraz dodatkowe pokrętło do wyboru funkcji pieczenia. Jeśli jednak nastąpi przerwa w dostawie prądu, nie będziesz w stanie w ogóle korzystać z piekarnika.

Niektóre piekarniki gazowe wymagają użycia zapalarki, jednak w lepszych modelach iskra pojawia się elektrycznie. W przypadku przerwy w dostawie prądu można uruchomić piekarnik ręcznie. Piekarniki gazowe często wymagają, naciśnięcie przycisku zapłonu i przekręcenie go, co nie jest zbyt wygodnym rozwiązaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *